Söderfjärden

Meteoritkrater

Söderfjärden är en urgammal men välbevarad meteoritkrater som uppkom vid ett meteoritnedslag för minst 520 miljoner år sedan. Den är en av jordens 184 meteoritkratrar. Kraterslätten Söderfjärden en mil söder om Vasa är således i globalt perspektiv en sällsynt plats.

Den välbevarade kraterrundeln är Finlands vackraste meteoritkrater, och även en av Europas finaste kratrar. Söderfjärden är 5-6 km i diameter och kratergropen som vid nedslaget var över 300 meter djup är idag fylld med sediment, överst ett tjockt lerlager.

Mitt i kratern finns besökscentret Meteoria Söderfjärden, en sevärdhet som årligen lockar många tusen besökare. Kraterns dramatiska historia berättas i en avancerad utställning med bland annat en multimedia med spektakulära nedslagsanimationer.

meteorian

Vid Meteorian presenteras också jordens historia på en tidslinje, solsystemet på Söderfjärden, odlings- och torrläggningshistoria, ett välutrustat astronomiskt observatorium, ett fågeltorn – mitt på Finlands viktigaste tranrastplats och en energikällare för egen produktion av förnybar energi med sol och vind.

Ytterligare info, se: www.meteoria.fi